Als ik door de ruiten van mijn showkast kijk, zie ik duizenden bijen. Bijna alle bijen zijn werksters, en ze zijn allemaal dochters van een enkele koningin. Als ik een honingraat uit de kast haal waarop de koningin met haar hofhouding zit, word je automatisch ondergedompeld in de wereld van de bijen. De koningin is groter en kan niet worden gemist. Als ze naar voren stapt, zal haar hofhouding opzij gaan en de weg vrijmaken.
Als ze stopt, komt de hofhouding om haar te voeden en te verzorgen.
FASCINATIE VAN DE HONINGBIJ!


Het begin van een passie!
Met toenemende praktijkervaring en literatuur heb ik mijn manier van bijenhouden daarop aangepast. Bij de bijenteelt met het Dadant-kastsysteem hier wordt slechts één broedkamer gebruikt en kan deze worden aangepast met een tussenschot. Het voordeel van een grote broedkamer is dat het broednest niet wordt onderbroken. Bovendien zijn de broedkamer en de honingkamer gescheiden door een barrière
(foto rechts). Zo worden alleen pure honingraten geslingerd.


Bijenteelt zo dicht mogelijk bij de natuur.
Het openen van de bijenkast betekent altijd stress voor de bijen, dus ik minimaliseer de controles / interventies zo veel mogelijk. Door het vlieggat te observeren kun je veel interpreteren en herkennen.
Door het houden van bijen in de houten kasten zijn de volgende zaken voor mij van belang: Raathygiëne door gebruik van nieuwe wasplaten, preventieve behandeling tegen bijenziektes en ik voer de bijen als er voedseltekort is.
Als deze 3 dingen gegarandeerd zijn, blijft de bijenkolonie gezond, vermenigvuldigt ze zich, bestuiven ze de planten en produceert ze ook een overmaat aan honing. Wat ik graag accepteer.
Jonge kolonies vormen.
In de loop van het jaar kan het gebeuren dat een koningin sneuvelt. Voor mij is geselecteerde koninginnenteelt een goed alternatief voor de vorming van jonge kolonies. Ik verander de koningin niet om "prestatieredenen".
Het liefst kweek ik nieuwe volken en dus ook nieuwe koninginnen via de teelt.
De vorming van jonge koninginnen maakt ook deel uit van mijn biomechanische varroa-bestrijding door het verwijderen van broedkamerramen.
Een zwerm bijen voorkomen?
Het zwermen van bijen is te wijten aan hun natuurlijke instinct om zich voort te planten. Het zwermseizoen valt vooral in de maanden mei/juni. De koningin legt in deze maanden tot 2000 eieren per dag. Het wordt al snel te krap in de kast en de bijen beginnen zich voor te bereiden op de zwerm. Ik probeer dit te voorkomen door ruimte toe te voegen met honingkamers.
Tegelijkertijd vorm ik nieuwe jonge kolonies door broedkamer/honingraten die door bijen worden bezet te verwijderen. Tegelijkertijd worden er weer nieuwe Kunstraat gegeven. Als ik er met deze middelen niet in slaag om het zwerminstinct te minimaliseren, dan laat ik de natuur zijn gang gaan.


Varroamijt
De varroamijt is een van de grootste bedreigingen voor onze bijen. De mijt ontwikkelt en vermenigvuldigt zich in het afgedekte broed en brengt verschillende bijenziekten over via virussen. Je kunt de mijt bestrijden met biomechanische middelen zoals uitlopervorming, darren snijden en volledige broedverwijdering. Omdat de schadedrempel echter erg laag is, is dit meestal niet voldoende. Direct na de honingoogst behandel ik mijn volken met het natuurlijke middel thymol, of oxaalzuur. Als de besmetting ook hiermee niet onderdrukt kan worden, worden als laatste redmiddel geïmpregneerde mierenzuur strips gebruikt. Mierenzuur werkt ook door de luchtdoorlatende cel deksels; Nadeel is dat ook het bijenbroed beschadigd kan raken.
Vanaf volgend jaar kweken we met VSH Bijenvolken.
VSH staat voor ‘Varroa Sensitive Hygiene’, het hygiënisch gedrag waarmee hygiënische bijenwerksters het door varroamijten besmette gesloten broed weten te herkennen (door het celdeksel heen) en dit openen en uitruimen. Deze VSH wordt veelal beschouwd als één van de belangrijke gedragingen die een bijenvolk helpen resistent tegen varroa-mijten te worden. 'Arista Bee Research' bijvoorbeeld probeert een hoge graad van VSH in te kruisen in bijen met behoud van de andere geselecteerde gewenste eigenschappen.
Koninginnengelei
Royal jelly is een romige, geelachtig witte substantie. Het wonder van de natuur is verankerd in het voedingssap van de bijenkoningin.
Het voeren met alleen koninginnengelei is verantwoordelijk voor het feit dat een gewoon ei zich ontwikkelt tot een koningin die tot 2000 eieren per dag legt en een levensverwachting heeft die 50 keer hoger is dan die van een normale werkbij.
Koninginnegelei is het sap dat de bijen in hun sapklieren produceren, speciaal voor hun koningin.

Propolis
Propolis, de stopverfhars van de bijen, wordt door de honingbijen als harsachtige substantie op knoppen en soms op wonden aan de bomen verzameld en door de bijen zodanig verwerkt dat de harsachtige massa een antibiotische, antivirale en schimmeldodende werking heeft. Omdat de insecten samenleven in de bijenkorf bij 35 graden en een hoge luchtvochtigheid, zijn er ideale omstandigheden voor de verspreiding van ziekten. Propolis wordt door de bijen gebruikt om kleine openingen, spleten en kieren af te dichten en tegelijkertijd de ontwikkeling van bacteriën, schimmels en micro-organismen die in de korf zijn binnengebracht te remmen en te doden. Elke cel waarin een bij uitkomt, wordt schoongemaakt voordat de koningin haar eieren legt en bedekt met een flinterdun laagje propolis. Evenzo worden niet-verwijderbare vreemde lichamen ingekapseld met deze stof. Propolis is dan ook het meest natuurlijke antibioticum uit de natuur.