Misschien herken je het wel. Wanneer de lente is aangebroken en vele mensen buiten genieten van de zonnestralen, zit jij met verkoudheidsklachten binnen. In de zomerse maanden steekt, helaas voor velen, de hooikoorts weer de kop op.

 

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts, ook wel allergische rhinitis genoemd, is een allergische reactie op pollen van bomen, grassen en planten. Wanneer mensen met hooikoorts in contact komen met deze pollen, reageert hun immuunsysteem overdreven sterk door antistoffen aan te maken. Dit leidt tot ontstekingen in de neus-, keel- en oogweefsels, wat resulteert in de typische symptomen van hooikoorts.

 

Symptomen

De klachten, oftewel de symptomen van hooikoorts, komen zoals gezegd vooral voor tijdens de lente en de zomer. De meeste mensen ervaren klachten in de maanden mei, juni en juli. Sommigen mensen hebben echter langer last en ervaren vanaf januari tot en met september klachten.

Hoewel ongeveer een kwart van de bevolking last heeft van de allergie, verschilt de allergie wel per persoon. De stuifmeelkorrels van verschillende planten verschillen namelijk. Niet iedereen reageert met een allergische reactie op hetzelfde stuifmeel van planten, bomen en bloemen.

Jouw immuunsysteem kan op een bepaalde stuifmeelkorrel reageren, terwijl een ander van diezelfde stuifmeelkorrel helemaal geen last ervaart. Hooikoorts zorgt vooral voor irritatie van de slijmvliezen van de mond-, neus, en keelholte. Hierbij kun je ook last krijgen van algemene ziekteverschijnselen.

De meest voorkomende klachten van hooikoorts zijn:

  • een loopneus of een verstopte neus
  • brandende, jeukende en tranende ogen
  • veel niezen
  • hoesten
  • een pijnlijk gevoel in de keel
  • vermoeidheid
  • een jeukend gevoel in de neus
  • benauwdheid
  • hoofdpijn

Bij de symptomen kunnen we onderscheid maken tussen vroege en late symptomen. Onder vroege symptomen verstaan we klachten die snel ontstaan na het inademen van stuifmeelkorrels. Dit zijn bijvoorbeeld klachten als een loopneus, tranende ogen en niezen.

Late symptomen zijn klachten die zich uiten in een later stadium van de allergische reactie. Bij deze late reactie zijn ontstekingscellen betrokken waardoor klachten kunnen ontstaan zoals benauwdheid.

Niet iedereen heeft last van alle symptomen. Bovendien kunnen de klachten afwisselen of tegelijk voorkomen. De verschillende bloeiperiodes met de verschillende stuifmeelkorrels zorgt voor veel variatie in de symptomen die elk individu ervaart.

.

Stuifmeelkorrels als behandeling

Een van de verrassende behandelingen voor hooikoortssymptomen is het gebruik van stuifmeelkorrels. Hoewel stuifmeel de belangrijkste trigger is voor hooikoorts, kan het regelmatig innemen van kleine hoeveelheden stuifmeelkorrels daadwerkelijk helpen om het immuunsysteem te versterken en de symptomen te verminderen.

Hoe werkt het?

De gedachte achter het gebruik van stuifmeelkorrels bij hooikoorts is dat door herhaalde blootstelling aan kleine hoeveelheden stuifmeel, het immuunsysteem langzaam went aan deze allergenen en minder heftig reageert wanneer iemand in contact komt met pollen in de lucht. Dit proces staat bekend als immunotherapie.

Immunotherapie met stuifmeelkorrels wordt meestal uitgevoerd door middel van sublinguale immunotherapie (SLIT). Hierbij worden de korrels onder de tong geplaatst en daar gehouden totdat ze volledig zijn opgelost. Op deze manier worden kleine hoeveelheden stuifmeel direct opgenomen in de bloedbaan, waardoor het immuunsysteem geleidelijk wordt blootgesteld aan steeds grotere hoeveelheden.

Waarom werkt het?

Stuifmeelkorrels bevatten verschillende stoffen die gunstige effecten kunnen hebben bij de behandeling van hooikoorts. Ze bevatten enzymen die helpen bij het afbreken van histamine, een chemische stof die vrijkomt tijdens een allergische reactie en verantwoordelijk is voor veel van de symptomen van hooikoorts. Daarnaast bevatten stuifmeelkorrels ook vitaminen, mineralen en antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen en ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Effectiviteit en bijwerkingen

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de volledige effectiviteit van stuifmeelkorrels als behandeling voor hooikoorts te bevestigen, zijn er al veelbelovende resultaten geboekt. Veel mensen die immunotherapie met stuifmeelkorrels hebben geprobeerd, merken een aanzienlijke vermindering van hun symptomen en een verbetering van hun kwaliteit van leven.

Het gebruik van stuifmeelkorrels kan echter ook bijwerkingen veroorzaken, zoals maagklachten, misselijkheid of allergische reacties. Het is daarom belangrijk om altijd eerst advies in te winnen bij een arts voordat je begint met deze vorm van behandeling.

Conclusie

Hoewel het misschien tegenstrijdig lijkt om stuifmeelkorrels te gebruiken als behandeling voor hooikoorts, kan immunotherapie met kleine hoeveelheden stuifmeel daadwerkelijk helpen om het immuunsysteem te versterken en de symptomen te verminderen. Door het geleidelijk blootstellen aan stuifmeel kunnen mensen met hooikoorts hun reactie op pollen verminderen en zo hun levenskwaliteit verbeteren. Het is echter belangrijk om altijd medisch advies in te winnen voordat je een nieuwe behandeling uitprobeert. Hopelijk kan deze vorm van immunotherapie in de toekomst nog meer mensen helpen om van hun hooikoortssymptomen af te komen.