Bijwerkingen:

Elk middel dat werkt, heeft automatisch bijwerkingen, en dat geldt dus ook voor propolis. Gelukkig zijn er weinig ongewenste bijwerkingen, en die komen maar bij een beperkt aantal mensen voor. Uit onderzoek bij 250 willekeurig gekozen gebruikers wees uit dat misselijkheid bij het innemen (drie gebruikers) de meest genoemde bijwerking was. Het erger worden van de klachten in het begin van de behandeling wordt nogal eens als een ‘bijwerking’ opgevat. Uit de praktijk is gebleken dat dit juist een goed teken is. De meesten die durven door te zetten (wel even stoppen totdat de reactie is afgenomen), blijken uiteindelijk zeer goed te reageren!
Andere klachten die wel eens genoemd werden (een of twee keer), zijn een ruw gevoel in de mond, een branderig gevoel in de slokdarm, duizeligheid, hoofdpijn, heesheid en vaak plassen. Het is maar de vraag of dit echt van de propolis kwam of dat dat toeval is. Bovendien zijn er ook mensen die propolis juist met succes tegen duizeligheid of hoofdpijn hebben gebruikt.

Gunstige bijwerkingen werden ook wel genoemd, zoals het -steviger -worden van de nagels, het minder worden van bobbeltjes op de bovenarmen, het korter worden van de menstruatie (één in plaats van drie -weken), het meer energie krijgen (tweemaal), het verdwijnen van een langdurige moeheid en het verdwijnen van pukkeltjes. 
Van de 24 meldingen over bijwerkingen (op 250 gebruikers) bleek het dus in zes gevallen om gunstige bijwerkingen te gaan. Dit geeft overigens een vertekend beeld. Want het gaat hier om mensen die een bijkomend gunstig effect van propolis als een ‘bijwerking’ beschouwden.

Waarschuwing:

Allergische reactie op propolis

De praktijk heeft uitgewezen dat ongeveer één op de 2000 mensen allergisch kan reageren op propolis. Ze krijgen een jeukerig gevoel op de huid bij uitwendig gebruik, of een onaangenaam gevoel in de keel bij inwendig gebruik. Het is dus aan te bevelen het product eerst even te testen door een druppel in de elleboogholte aan te brengen. Wordt deze plek rood en branderig, dan is gebruik af te raden.

Is Propolis een medicijn? 

Propolis mag geen medicijn genoemd worden, omdat farmaceutische medicijnen onder strenge controle staan en altijd exact dezelfde samenstelling moeten hebben. De samenstelling van propolis is wisselend en hangt onder andere af van het jaargetijde, de omgeving en het bijenvolk zelf.

Omdat wij uiteraard geen dokter zijn, maar veel meer omdat propolis een natuurproduct is, mogen er geen gezondheidsclaims gelegd worden op Propolis. De onderzochte effecten van Propolis zijn: anti-bacteriële werking, antivirale werking, groeiremming van schimmels en versterking van de werking van antibiotica. Belangrijk als u propolis wilt inzetten tegen een specifieke kwaal: consulteer uw arts. 

Propolis werkt bloed verdunnend en kent hierdoor interacties met reguliere bloed verdunnende en antistollingsmedicijnen en natuurlijke middelen die bloed verdunnend werken. Het is daarom belangrijk dat bij langdurig en hoog gedoseerd gebruik van propolis de stollingswaarden in het bloed vaker gecontroleerd worden en zo nodig de dosering van medicijnen of natuurlijke middelen wordt aangepast.
Voor een operatie of een grote tandheelkundige ingreep dient vanwege deze bloedverdunnende werking hoog gedoseerd gebruik van propolis vermeden worden.

  • Propolistinctuur is een voedingssupplement.
  • Droog en koel bewaren. (niet in de koelkast of in de zon)
  • Goed schudden voor gebruik.
  • Bewaar dit voedingssupplement buiten het bereik en zicht van kinderen.
  • Niet gebruiken bij een allergie voor één van de ingrediënten.
  • De aanbevolen dosering niet overschrijden. Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruikt worden.