Propolis weerstand tegen omikron het kan best helpen (s) | Imkerij het Honingatelier heeft voldoende propolis op voorraad van de imker te bestellen via de webshop boven de 50 euro geen verzendkosten | Zelhem ook te vinden onder www.bijen-shop.nl
  • Op werkdagen voor 16.00 besteld, de zelfde dag verzonden.
  • Of kies optie, Afhalen in Velswijk zonder verzendkosten!

Honing en Stuifmeel

 

Streekhoning of seizoenshoning, wat moet ik kiezen bij hooikoorts?

In het voorjaar is er veel vraag van klanten naar producten in relatie met Hooikoorts. Honing kan verlichting bieden bij hooikoorts, door de aanwezige pollen in de honing. In het voorjaar krijgen we veel vragen met betrekking tot hooikoorts en honing. Welke soorten wij aanbieden ligt aan het seizoen. Vroeg in het voorjaar is een voorjaarshoning uit Nederland zeer geschikt om aan te bieden. Dit kan een Voorjaarshoning zijn / Fruithoning / Koolzaadhoning of Wilgenhoning.

Berkenpollen zijn in Groningen hetzelfde als in Limburg.

Omdat de problematiek van hooikoorts in alle delen van Nederland identiek is op dezelfde momenten (De berkenpollen zijn hier en in Groningen dezelfde als in Zwolle of Venlo), is een Nederlandse honing even effectief als een streekhoning. Op deze schaal is Nederland gewoon een erg kleine regio, dit in verband met de vraag dat de klant soms vraagt naar regionale- of streekhoning. Belangrijker dan de streek nog is het seizoen waar de honing in geoogst is.

Fruithoning is van het begin van het seizoen, dit wordt gevolgd door bloemenhoning en de koolzaadhoning, daarna komt de linde. Komt de hooikoorts pas laat in het seizoen op, probeer dan eens de Balsemien.

Vind hier de verschillende honingsoorten 

Honing & Raathoning

Honing is geen geneesmiddel.

Uitdrukkelijk willen wij vermelden dat honing geen geneessmiddel is. Het kan wel helpen c.q. ondersteunend werken bij bepaalde klachten.

 

Acaciahoning                                 Bloedzuiverend, spijsverteringsproblemen, verkoudheid en hoest

Bloemenhoning                             Astma, hooikoorts en allergieën

Dennenhoning                               Luchtwegen

Eucalyptushoning                         Maag en darmen, infecties neus en keel

Fruithoning                                    Fruitig van smaak, minder zoet

Heidehoning                                   Nieren en urineblaas

Kastanjehoning                              Bij sterke vermagering, verminderde eetlust, trombose, spataderen

Klaverhoning                                  Urineweg problemen

Koolzaadhoning                             Luchtwegen, vocht afdrijvend en sterk reinigende functie    

Lindehoning                                   Keelklachten, lekker in de thee, lichte munt smaak

Oranjebloesemhoning                 Slaapstoornissen, migraine   

 

 

Honing kopen van het Honingatelier?

De honing van het Honingatelier is een rauwe en onbewerkte bijenhoning uit de Achterhoek.

Het is een natuurproduct wat door honingbijen verzameld en bewerkt wordt.

De bijen verzamelen stuifmeel, nectar en soms honingdauw. Ze mengen dit en voegen er eigen enzymen aan toe. Dit mengsel wordt in de honingraten opgeslagen en verzegeld met een laagje was om te rijpen, net als bij een goede wijn.

Soms wordt er in de industrie honing verwarmd, om het vochtpercentage in de honing te verlagen met als doel een langere houdbaarheid te garanderen.

Er is dan al snel verlies aan voedingsstoffen.

Honing waaraan niets is toegevoegd of onttrokken, is dus van de allerbeste kwaliteit.

Honing, daar zit wat in

Honing bestaat grofweg uit de volgende stoffen:

  • 80% sucrose (dus fructose en glucose)
  • 17% water
  • 3% micronutriënten

Het is deze laatste 3% die honing in veel opzichten zo bijzonder maakt. In dit deel zitten essentiële vitamines, enzymen, spoorelementen en mineralen. En dan zijn het met name de enzymen glucoseoxidase, katalase, diastase en invertase die goed zijn voor je gezondheid.

Stuifmeel korrels

Bijen verzamelen stuifmeelkorrels . Ze dragen ze mee als kleurige klompjes aan hun poten.
De klompjes  (ook wel pollen genoemd) zijn niet alleen van levensbelang voor bijen en larven, het unieke mengsel bevat ook voor de mens zeer nuttige stoffen.
Wie goed en gevarieerd eet, krijgt genoeg van deze stoffen binnen, maar er zijn genoeg situaties waarbij stuifmeel een gunstige invloed heeft op de gezondheid.

Stuifmeel is gezond en goed voor jong en oud.

Het geeft kracht en energie.
Stuifmeel bevat onder andere 30 procent eiwitten (waarvan 10 procent als vrije aminozuren), 30 procent koolhydraten, 20 procent vetten (waarvan de helft meervoudig onverzadigde vetzuren) en mineralen.

Vanwege de relatief grote hoeveelheid vitamine B12 is stuifmeel waardevol voor mensen die geen vlees eten.

Stuifmeel ondersteunt een gezonde spijsvertering en bevordert de conditie van huid, haar en nagels. 

 

Gebruik: Iedere morgen 1 thee of eetlepel stuifmeelkorrels innemen liefst bij het ontbijt. Dit kan met water, met melk of met wat yoghurt of vla of muesli. Ook op een boterham met wat honing smaakt stuifmeel goed en komen de goede stoffen nog beter tot zijn recht.

Bij hooikoorts geeft stuifmeel verlichting bij dagelijks gebruik in de periode dat men daar behoefte aan heeft – vaak zal dat zijn in het voorjaar en/of in de zomer.

Houdt u zich aan de aanbevolen dagelijkse dosering. Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde, evenwichtige voeding, waarvoor voedingssupplementen geen vervanging zijn. Buiten bereik van jonge kinderen bewaren.

In geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte, medicijngebruik, of kinderen jonger dan 18 jaar, raadpleeg vóór het gebruik van voedingssupplementen eerst een deskundige, arts of apotheker.