Propolis weerstand tegen omikron het kan best helpen (s) | Imkerij het Honingatelier heeft voldoende propolis op voorraad van de imker te bestellen via de webshop boven de 50 euro geen verzendkosten | Zelhem ook te vinden onder www.bijen-shop.nl

**Nieuwe smaken hakhoning bestel en geniet.** gluten en lactose vrij!

Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank waar men vaak naar refereert als honingwijn. Toch klopt dit niet helemaal. Mede wordt gemaakt met een basis van honing, water en gist, terwijl wijn wordt gemaakt van fruit. Zelfs mede met fruitsmaken wordt niet gezien als wijn. Mede heeft een eigen ereplaatsje gekregen als eigen categorie drank, tussen de wijn en het bier.

Er zijn veel verschillende smaken beschikbaar op de mede markt. De honingdrank kan op smaak gebracht worden met fruit, specerijen, granen en hop (en alle mogelijke combinaties hierin). Dit geeft een zeer uitgebreid assortiment aan smaken, niet enkel zoet.

Waar komt mede vandaan?

Populaire televisieseries en films hebben ervoor gezorgd dat mede vooral wordt geassocieerd met de Vikingen en Middeleeuwen. Maar het is nog veel ouder dan dat. Door de hele geschiedenis heeft men al genoten van mede, met het eerste bewijs uit 3000 v. Christus. Dit maakt mede vele malen ouder dan wijn en bier.

Het vermoeden is dat mede ontstaan is in de Henan provincie in China, toen er regen in een pot met honing drupte. Maar daarna heeft het zich snel verspreid. Je kunt het ook terugvinden bij de Grieken, Romeinen, Vikingen, het Balkangebied en zelfs in Afrika.

Doordat honing als natuurproduct wijd beschikbaar was, werden het in alle lagen van de maatschappij gedronken. Van boeren en soldaten tot piraten en de adel. Er wordt zelfs gezegd dat de Queen Elizabeth II, koningin van het Verenigd Koninkrijk, nog steeds het liefste mede drinkt. Maar dan wel haar eigen speciale recept met rozemarijn, tijm, laurierbladen en de bloem egelantier.