Wie is het Honingatelier

Wie ben ik, Ik ben Richard van Heugten, geboren in Alkmaar 50 jaar en was 33 jaar aan het werk in de groene sector,  en ruim 40 jaar ervaring met honingbijen. Dit is allemaal begonnen bij mijn biologieleraar.

Hier hielp ik vaak in de weekenden op de boerderij en ergens midden jaren 80 werd het voorjaar, de beste leraar heeft mij verteld dat er bijenvolken op het erf stonden. Ik jong en onervaren kon niks vinden op het erf wat maar op een Bij leek, tot dat het voorjaar aanbrak, toen wist ik ze te vinden. Nieuwsgierig als ik ben begon vragen te stellen, en wilde dolgraag meer ervaren over het leven in en rond het bijenvolk. Dus na een aantal keren te hebben mee gekeken en heb geholpen was ik verkocht een nieuwe hobby, Imker worden. Een paar jaar later kreeg ik als leerling op school de kans om een extra praktijkvak bij te leren 'Bijenhouden'. Meteen heb ik dit met beide handen aangepakt en ben me er meer in gaan verdiepen. Met als gevolg 220 productie volken verspreid over Nederland,

en rond de 30 kleine volken. Waarvan we ieder jaar zelf de koninginnen kweken. Deze jonge volken gaan jaarlijks door de selectie, de selectiecriteria zijn zwermtraagheid, zachtaardigheid, raat zit en honingopbrengst. 

Een uit de hand gelopen hobby.

 

"Wie honing wil eten, moet lijden dat de bijen hem steken"