Honing kopen bij de imker

Honing niet koken en niet bewerken, als dat bedoeld wordt met rauwe honing/biologische honing, is dat voor ons bij Imkerij het Honingatelier vanzelfsprekend. Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker.

Koudgeslingerde honing kopen bij imker

Wil je gezonde honing kopen? Kies dan voor honing van de imker. Honing van de imker is puur natuur.   Honing wordt door bijen opgeslagen in de raat die ze maken van bijenwas. Als je weet dat bijenwas smelt tussen de 60 en 65 graden Celsius... Dan wordt het bij kamertemperatuur al soepel. Met andere woorden... Kán honing wel op hoge temperatuur geslingerd worden? Nee! Dan zou de raat smelten en dan wordt het één grote knoeiboel. Koudgeslingerd is een misleidende verkoopterm geworden. 

Verhitting schadelijk voor honing

Op den duur kristalliseert de honing. Wanneer de honing hard is geworden, kan de honing Au bain-marie verwarmd worden. Honing van de imker wordt tot maximaal 40 graden Celsius verhit. Deze temperatuur is gelijkend aan de warmte in een bijenkast. Bij het verwerken van honing blijven alle enzymen op deze manier bewaard. Veel honingsoorten uit de supermarkt worden in grote aantallen geproduceerd. Om gekristalliseerde honing te verwerken wordt niet altijd rekening gehouden met een maximale temperatuur, waardoor gezonde enzymen verloren kunnen gaan.