Koninginnenteelt
Doel van de koninginnenteelt
Het doel van de koninginnenteelt is het verbeteren van de kwaliteit van de bijenstand en de daar bijbehorende volken.
De imker kiest na selectie welke koningin in welk volk wordt geplaatst, en hoopt daarmee dat de positieve eigenschappen van de koningin wordt doorgeeft aan de nieuwe generatie.
Denk daarbij aan honing opbrengst, zwermtraagheid, een rustige raatzit, zachtaardigheid en de vitaliteit van het complete bijenvolk. En nu erg in opkomst het VSH.
Naast het verbeteren van de kwaliteit van de bijenstand en volken wordt ook de kans verkleind dat de oude bijenkoningin alleen nog onbevruchte eitjes legt.en dus darrenbroedig wordt.
Door elk seizoen nieuwe koninginnen te telen en dus actief bezig te zijn met de koninginnenteelt heb je genoeg reserve koninginnen. Mocht onverwachts iets misgaan met de bestaande koninginnen in de volken, dan kan het volk gered worden met een reserve Koningin
Interessante weetjes
De koninginnenteelt vindt normaal eind april plaats. Rond eind april vliegen er namelijk voldoende geslachtsrijpe darren rond. Het is dan de tijd om te beginnen met het overlarven.
Voor een imker is het belangrijk om een strikte tijdsplanning aan te houden. Dit wordt ook wel de Koninginnenteeltkalender genoemd. Wij van het Honingatelier hebben je het makkelijk gemaakt door zo`n teeltberekening digitaal aan te bieden voor €3,00 dit is zowel op de telefoon als op de computer te gebruiken, werk je bijvoorbeeld in de Cloud dan heb je overal toegang om de gegevens in te zien en evt. te bewerken. Wel zo makkelijk!
Kunstmatige inseminatie
Gecontroleerd paren is essentieel om de doelen van elk teeltprogramma te bereiken. Honingbijen vormen een unieke uitdaging omdat koninginnen tijdens de vlucht paren met ongeveer 15 tot 20 darren en daarom is paring moeilijk te controleren. Instrumentele inseminatie, ook wel bekend als kunstmatige inseminatie, biedt een waardevol hulpmiddel om het willekeurige paringsproces te controleren en is essentieel voor het kweken van bijen en voor onderzoek dat specifieke kruisingen vereist, enkele drone-inseminatie met Varroa-gevoelige hygiëne, VSH, hygiënische bijen en speciale eigenschappen zoals hogere productie of/ en zachtheid.