Wat is Propolis?

Je hoort het om je heen: propolis is gezond, propolis is goed voor je. Maar wat is propolis nou eigenlijk? Propolis is een uniek stofje van de honingbij. Een goedje dat lijkt op lijm (beetje kleverig), gemaakt door bijen uit plantaardige bronnen, zoals hars op de knoppen van bomen en planten. Ongewenste kieren en openingen in de bijenkasten en nesten worden gedicht met propolis. De wand van het bijenhuis wordt ingesmeerd met deze substantie. Op deze pagina vertellen we meer over wat Propolis nou eigenlijk is. 

Propolis is het kleverige goedje dat bijen verzamelen uit de harsen en knoppen van bomen. Het is kastanjebruin van kleur. Propolis laat geen lucht en vocht door, en doet bacteriën en schimmels verschrompelen. Bijen voegen er speeksel en was aan toe. Daarna gebruiken ze het om gaten en kieren van de kast mee te dicht te smeren. Zo houden ze schimmels en ziektekiemen buiten. Ook pakken ze er gedode indringers mee in, zodat die niet ontbinden en ongedierte verspreiden in de kast. Sommige imkers gebruiken roosters waar gleufjes in zitten. Bijen zullen deze gleufjes dichtsmeren met propolis, die daarna geoogst kan worden.

  • Propolis wordt ook wel hars genoemd en is een spel tussen plantaardige en dierlijke onderdelen
  • Propolis heeft een unieke samenstelling
  • Propolis is een verzameling van balsem, bijenwas en essentiele oliën
  • De bijen voegen zelf stuifmeel, aromatische zuren, phytoniciden, flavenoiden en hoge gehaltes vitamine A,B, C, E en mineralen toe.

Waarom is propolis gezond?

Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat Propolis het afweersysteem van het menselijk lichaam stimuleert. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt vanwege de krachtige werking. De ervaring leert dat het een weldaad is voor de huid en de inwendige gezondheid. 

Volgens de Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg bezit Propolis een spectrum aan genezende eigenschappen. Door de grote diversiteit van de inhoud van Propolis werkt het als een natuurlijk antibioticum. Daarnaast blijkt uit talrijke onderzoeken dat je tegen Propolis geen natuurlijke resistentie opbouwt. 

Is propolis gevaarlijk? 

U bent nieuwsgierig naar Propolis maar wellicht ook bang voor bijwerkingen of allergieën. Over het algemeen heeft propolis weinig bijwerkingen. De bijwerkingen die zich eventueel voordoen zijn vaak mild. Ongeveer 1 op de 2000 mensen ervaart echter wel bijwerkingen als misselijkheid. Ook is het mogelijk zo dat uw lichaam reageert op propolis, maar dat die klachten niet ernstig zijn en na een tijdje weer afnemen. Sommige bijwerking kunnen vervelend zijn, zoals hoofdpijn, een vreemd gevoel, een brandend gevoel in de slokdarm of iets vaker naar de WC moeten. Er zijn echter vooral gunstige bijwerkingen die zich voordoen, dit zijn bijwerkingen die je energie naar een hoger level tillen, vermoeidheid en pukkels kunnen verdwijnen.

Je kunt gemakkelijk checken of je allergisch bent voor propolis. Maak hiervoor gebruik van de moedertinctuur. Doe een paar druppels propolis tinctuur op de binnenkant van je onderarm. Als er binnen een paar uur een rode kring ontstaat rondom de plek waar je de druppels hebt laten vallen, kun je beter geen propolis gebruiken. Is dit niet het geval? Dan kun je rustig propolis gebruiken. 

Waar komt propolis vandaan?

Propolis bevat net als stuifmeel verschillende bestanddelen. Elke boom of plant kan andere verhouding hebben in bestanddelen. Voor een grove schatting kan je er van uitgaan dat propolis uit 50 procent hars van bomen bestaat, 30 procent bijenwas en 5 procent stuifmeel. The overige percentage wordt opgevuld met andere substanties zoals enzymen, etherische oliën en nog veel meer. Bij het Honingatelier in zelhem verkopen we diverse producten met propolis neem een een kijkje.

 

De eigenschappen van propolis

Eigenschappen van propolis Mensen oogsten al duizenden jaren bijenproducten en gebruiken propolis. We beginnen nog maar net de enorme voordelen van dit product te beseffen. Naast de hoge voedingswaarde, antiseptische en helende eigenschappen helpt propolis ook de weerstand tegen verschillende ziektes te verhogen. Van propolis is ook al lang bekend dat het natuurlijke antimicrobiële eigenschappen heeft en wordt daarom vaak natuurlijke penicilline genoemd. Propolis geeft je lichaam dezelfde beschermende en genezende krachten die bijen al miljoenen jaren hebben overleefd. Propolis heeft geen bijwerkingen. Het verhoogt de fysieke weerstand terwijl aanvallers worden teruggeslagen. Dit is iets dat de moderne geneeskunde niet kan. Eigenschappen van propolis: 

Antibacteriële werking

De antibacteriële werking van propolis is overtuigend aangetoond in tientallen wetenschappelijke studies en publicaties. Een groot aantal bacteriesoorten blijkt erg gevoelig te zijn voor propolis. Propolis remt de groei van bacteriën en stimuleert fagocytose, het proces waarbij witte bloedcellen bacteriën vernietigen door ze in hun membranen te wikkelen, waardoor de ingesloten deeltjes veilig buiten het cytoplasma kunnen worden opgeslagen. Propolis heeft antimicrobiële eigenschappen, vooral tegen die bacteriën die een belangrijke rol spelen bij luchtweginfecties, zelfs tegen antibioticaresistente stamme

Versterkt de werking van antibiotica

De ingrediënten met de belangrijkste antibacteriële werking waren Pinocembrin, laos en caffeic acid phenethyl (CAPE). Het belangrijkste werkingsmechanisme is gebaseerd op remming van bacteriële RNA-polymerase, eiwitsynthese, motiliteit en verstoring van het cytoplasma, plasmamembraan en celwand, vergelijkbaar met het werkingsmechanisme van bepaalde antibiotica. Een van de grootste problemen bij het gebruik van antibiotica is dat bepaalde soorten bacteriën er gemakkelijk resistentie tegen kunnen ontwikkelen. Tot op heden hebben wetenschappelijke studies de ontwikkeling van bacteriële resistentie tegen propolis niet kunnen beschrijven. Bacteriën die resistent zijn geworden tegen bepaalde antibiotica, blijven ook gevoelig voor propolisbehandeling. Het lijkt er dus op dat propolis niet alleen een goed antibioticum is, maar ook goed werkt in situaties waar "gewone" antibiotica falen.
Propolis kan echter ook gelijktijdig als antibioticum worden gebruikt. De twee lijken elkaar te versterken. Dit zogenaamde "stimulerende" effect van propolis op antibiotica is door veel onderzoekers beschreven, waaronder Kivalkina (1978). Ze ontdekte dat propolis de effecten van onder andere penicilline, tetracycline, neomycine en streptomycine versterkte. In sommige onderzoeken werden 10-voudige en soms zelfs 100-voudige verhogingen gemeld.

Antivirale werking

Propolis is zeer effectief tegen verschillende virussen. Dit wordt vaak aangetoond bij de behandeling van verschillende virale ziekten zoals verkoudheid, griep en koortsblaasjes. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat propolis een remmend effect heeft op de groei van virussen zoals Trichophyton rubrum (vaak bij de meeste huidziekten), Staphylococcus (of stafylokokkeninfecties, 20 stammen), Streptococcus (of Streptococcus keelinfecties, 10 stammen), E. coli (10 stammen) en voortplantingsorganen, mondholte, slokdarm en keel). Volgens wetenschappelijke studies heeft propolis eigenschappen om griepsymptomen veroorzaakt door het griepvirus te verlichten. Daarom kan propolis worden beschouwd als een mogelijke kandidaat voor een voedingssupplement tegen griep. Recente wetenschappelijke studies hebben zelfs positieve effecten gevonden tegen het coronavirus.
Bronnen:

 

Antifungale werking

Propolis remt de groei van schimmels.
Schimmels veroorzaken bij de mens voornamelijk infecties van de huid, de haren en de nagels. Zwemmerseczeem tussen de tenen, smetplekken in huidplooien (bij voorbeeld in de liezen of onder de borsten) en luieruitslag bij baby's zijn de bekendste voorbeelden. Maar ook in lichaamsopeningen als de mond (bij voorbeeld spruw) of de vagina (witte vloed) kunnen schimmelinfecties voorkomen.
Schimmels komen overal in de natuur voor en veroorzaken gemakkelijk houtrot. Door de eeuwen gebruikten de bijen holle bomen als onderkomen. Het is daarom niet verwonderlijk de bijen profiteerden van de anti-schimmelwerking van propolis om houtrot tegen te gaan.
Een aantal flavonoïden (zoals pinobanksine en pinocembrine) en caffeïnezuur zijn verantwoordelijk voor de antifungale werking van propolis. Schimmels die gevoelig zijn voor een behandeling met propolis, zijn onder meer candida albicans en dermatofyten (trychofyten en epidermofyten). Wat maakt dat de meest gangbare schimmelinfecties met propolis behandeld kunnen worden.

 

Remt ontstekingsreacties

Behandeling met propolis zorgt voor een kleinere ontstekingsreactie en een snellere genezing. Een ontsteking is een plaatselijke reactie van het lichaam op een schadelijke prikkel. Dat kan een bacterie zijn, maar ook bij voorbeeld een insectenbeet of een verbranding. Op die plaats ontstaat de karakteristieke ontstekingsreactie: verwijding van de kleine bloedvaten, het buiten de bloedvaten treden van witte bloedcellen en vocht, het opzwellen van het weefsel en het ontstaan van roodheid, warmte en pijn of jeuk.
Propolis werkt antioxiderend en ontstekingsremmend, waarbij het voornamelijk de flavonoïden zijn, die overvloedig in propolis voorkomen, die de NO-productie en de intracellulaire signaalcascades als NF-κB en MAPK remmen. Verder leidt het tot een verbeterde vorming van collageenvezels wat op zijn beurt leidt tot een snellere wondheling. De werking van propolis blijkt onder meer te berusten op een stabiliserende werking op bindweefsel en bloedvatwanden, op het remmen van de werking van weefselafbrekende enzymen (hyaluronidase) en op het beschermen van vitamine C tegen versnelde afbraak. De ontstekingsremmende werking van propolis kan worden vergeleken met die van aspirine en van bij voorbeeld anti-reumatische middelen, zonder overigens de bijwerkingen van die stoffen te bezitten.

 

Stimuleert bloeddoorstroming en galafvloed

Flavonoïden stimuleren haar groei en verbetering van de circulatie van het bloed. Propolis stimuleert ook de afscheiding van de urine, gal secretie en endocriene secretie. Het is een bekend feit dat endocriene secretie, uit plaatsen zoals de zwezerik, de schildklier, de alvleesklier en de bijnieren een gunstig effect heeft op het lichaam in het algemeen.

Is antiallergisch

Studies hebben aangetoond dat bepaalde stoffen in propolis allergische reacties tegen gaat en de symptomen van allergieën verzacht. In de praktijk blijkt propolis op diverse allergische ziekten een goede uitwerking te hebben. Voorbeelden hiervan zijn hooikoorts en bepaalde vormen van bijholteontsteking en eczeem (zoals dauwworm - eczeem bij baby's - en chronisch eczeem). Toch is in de literatuur over propolis maar weinig over de behandeling van allergische ziekten te vinden. Aan de resultaten van de behandeling ligt het niet, want die zijn vaak erg goed te noemen.

 

Stimuleert de afweer van het lichaam tegen infecties en versterkt het immuunsysteem

Propolis heeft ook een immuno stimulerende werking. Dit werd aangetoond aan de hand van in vitro en animaal onderzoek maar ook bij mens werd deze werking waargenomen. De normale afweer van het lichaam tegen binnendringende ziektekiemen verloopt door middel van onder meer de witte bloedcellen (leucocyten), gemaakt in het beenmerg en de lymfklieren, en de antistoffen (ook wel immuunglobulinen genoemd), gemaakt in lymfklieren, milt en speciale witte bloedcellen. Bij infecties nemen het aantal witte bloedcellen en de antistoffen in het bloed toe, evenals het aantal speciale witte bloedcellen (de zogeheten plasmacellen) in de lymfklieren. Deze reacties van het lichaam op binnendringende ziektekiemen zijn op een betrekkelijk eenvoudige wijze te meten. Propolis verhoogt het aantal plasmacellen, witte bloedcellen aangemaakt in de lymfeklieren, die meer specifieke en aspecifieke antilichamen tegen infectieverwekkers aanmaken. Macrofagen, welbepaalde witte bloedcellen, kunnen dankzij propolis vervolgens veel efficiënter aan 'fagocytose' doen, het proces waarbij vreemde en gedode indringers worden opgeslorpt.
Propolis is door zijn weerstandsversterkende eigenschappen de ideale handlanger in de strijd tegen winterkwaaltjes zoals verkoudheid en griep. Recent wetenschappelijk onderzoek heeft zelfs positieve effecten vastgesteld tegen het coronavirus.
Bronnen:

Verminderd vrije radicalen

Propolis bevat een hoog gehalte aan flavonoïden, deze flavonoïden zijn een super klasse van antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor veel van de voordelen van propolis. De verschillende flavonoïden en antioxidanten helpen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen worden veroorzaakt door afval van onze lichaamscellen, verhoging van stress, infecties alsook via milieu contaminanten en toxines. Ze veroorzaken cel beschadiging of celdood als ze niet worden geneutraliseerd. De antioxidanten in propolis helpen bij het neutraliseren van deze vrije radicalen en voorkomen zo cel beschadiging.
Er zijn onderzoeken die erop wijzen dat oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen na lange tijd mogelijk hart- en vaatziekten, kanker en schade aan het zenuwstelsel kunnen veroorzaken.
Cel-afbraak bijvoorbeeld is één van de symptomen van veroudering. Propolis kan gebruikt worden om dit cel-afbraakproces wat te vertragen, het voegt dus ook een paar jaar toe aan je leven.
Bronnen:

Werkt tegen pijn en jeuk

 

Algemene gebruiksadvies propolis

Propolis blijkt een goede pijnstillende werking te bezitten, vooral bij plaatselijk gebruik. De pijnstillende werking van propolis kan worden toegeschreven aan ten minste 2 flavonoïden (pinostrobine en pinocembrine) en aan esters van cafeïne zuur. Ook het eugenol in propolis werkt enigszins tegen pijn. Van eugenol, dat in veel planten zit, maar vooral in kruidnagelen voorkomt, is de pijnstillende werking al erg lang bekend. Voorheen gebruikte men kruidnagels dan ook wel als middel tegen kiespijn. Dat propolis ook goed helpt tegen jeuk is zeker voor een deel te danken aan de plaatselijke, pijnstillende werking en aan het verzachtende effect van de zalf. Maar propolis heeft ook een antiallergische werking, waardoor het bij diverse jeukende aandoeningen directer op de oorzaak inwerkt. Dat is bij voorbeeld goed te merken wanneer propolis als 'eerste hulp' wordt gebruikt bij contact met brandnetels, muggen, wespen of bijen. Ook bij de behandeling van eczeem komt de jeukstillende werking van propolis goed van pas.

 

Imkerij het honingatelier  heeft een zeer uitgebreid assortiment propolisproducten, niet alleen de algemeen bekende bruine maar ook groene en rode propolis. Wij verkopen tinctuur, capsules, poeder, zalf, crème, lippenbalsem, tandpasta en shampoo. Klik op deze link voor het totale overzicht.

Propolis is zeer breed inzetbaar. Wij geven daarom graag gratis advies over het juiste gebruik van propolisproducten. Neem voor een advies op maat, bij voorkeur via de whatsapp, contact met ons op.

Algemene gebruiksadviezen propolistinctuur.

Propolistinctuur kan zowel inwendig en/of uitwendig worden gebruikt.

De propolis-druppels kun je direct vanuit het flesje op de tong druppelen. Ze werken het best, wanneer je ze eerst een halve minuut lang in de mond heen en weer beweegt. Een deel van de bestanddelen wordt dan al door het slijmvlies van de mond opgenomen en aan het bloed afgegeven. Vooral het mondslijmvlies onder de tong is erg dun en daarom zeer geschikt voor het opnemen en aan het bloed afgeven van propolis-bestanddelen. Na die halve minuut slik je de met speeksel vermengde propolis in. 
Oplossen in een glas met een klein laagje lauwwater is ook een mogelijkheid bij inwendig gebruik.

om de smaak te verbloemenzou je het ook kunnen druppelen op een suikerklontje
Na inname bij voorkeur een half uur niet eten of drinken voor het beste resultaat.

Bij de sommige aandoeningen gebruik je een tot viermaal daags een druppel per kilogram lichaamsgewicht van de bruine propolistinctuur 20%.  Op het internet staan heel veel adviezen die minder druppels voorschrijven. Helaas worden veel adviezen klakkeloos overgeschreven. Nieuwe inzichten schrijven deze dosering echter voor. (nb in een flesje van 30 ml zitten ongeveer 900 druppels). Twijfel je hoeveel propolistinctuur je moet gebruiken, neem dan contact met ons op. 

Kinderen krijgen normaal per keer een kleiner aantal druppels afhankelijk van de leeftijd. Aan kinderen tussen de zeven en twaalf jaar geef je een druppel per twee kilogram lichaamsgewicht; voor kinderen van vier tot en met zes jaar zijn een druppel per vier kilogram lichaamsgewicht.  Kinderen tot en met drie jaar alleen in overleg met een arts.

Advies: Bij kinderen de propolistinctuur op een lepel honing druppelen en laat de honing in de mond smelten.


Wanneer de klachten minder worden, kun je proberen om het aantal keren innemen langzaam te minderen van viermaal daags naar tweemaal daags. Na het verdwijnen van de klachten kun je, via een korte periode van eenmaal daags, stoppen met het innemen.

In het begin van de kuur kunnen de klachten tijdelijk toenemen. Dit is een goed teken en betekent dat de kuur zal aanslaan. Wordt het je te erg, dan onderbreek je de kuur een dag.

Propolis-zalf gebruik je in de meeste gevallen tweemaal daags. In veel gevallen is het beter om eerst gedurende enkele dagen propolistinctuur op de huidaandoening aan te brengen. Neem contact op voor een advies op maat.

 

Bijwerkingen

 

Elk middel dat werkt, heeft automatisch bijwerkingen, en dat geldt dus ook voor propolis. Gelukkig zijn er weinig ongewenste bijwerkingen, en die komen maar bij een beperkt aantal mensen voor. Uit onderzoek bij 250 willekeurig gekozen gebruikers wees uit dat misselijkheid bij het innemen (drie gebruikers) de meest genoemde bijwerking was. Het erger worden van de klachten in het begin van de behandeling wordt nogal eens als een ‘bijwerking’ opgevat. Uit de praktijk is gebleken dat dit juist een goed teken is. De meesten die durven door te zetten (wel even stoppen totdat de reactie is afgenomen), blijken uiteindelijk zeer goed te reageren!
Andere klachten die wel eens genoemd werden (een of twee keer), zijn een ruw gevoel in de mond, een branderig gevoel in de slokdarm, duizeligheid, hoofdpijn, heesheid en vaak plassen. Het is maar de vraag of dit echt van de propolis kwam of dat dat toeval is. Bovendien zijn er ook mensen die propolis juist met succes tegen duizeligheid of hoofdpijn hebben gebruikt.

Gunstige bijwerkingen werden ook wel genoemd, zoals het -steviger -worden van de nagels, het minder worden van bobbeltjes op de bovenarmen, het korter worden van de menstruatie (één in plaats van drie -weken), het meer energie krijgen (tweemaal), het verdwijnen van een langdurige moeheid en het verdwijnen van pukkeltjes. 
Van de 24 meldingen over bijwerkingen (op 250 gebruikers) bleek het dus in zes gevallen om gunstige bijwerkingen te gaan. Dit geeft overigens een vertekend beeld. Want het gaat hier om mensen die een bijkomend gunstig effect van propolis als een ‘bijwerking’ beschouwden.

Waarschuwing: Eén op de 2000 mensen is allergisch voor propolis. Na contact met propolis ontstaan er dan rode, jeukende vlekken of bulten op de huid. Mensen die al allergisch voor andere stoffen zijn, lopen uiteraard meer risico ook allergisch te zijn voor propolis. Dit geldt met name voor mensen die allergisch zijn voor perubalsem. Of je allergisch bent voor propolis, weet je zelden of nooit van tevoren. Dat blijkt pas als je het middel gebruikt. Dat kun je zonder risico uitproberen door ’s avonds een beetje propolis-zalf of druppels op je handrug te doen. Als je allergisch bent, ontstaat er in de loop van de nacht of volgende -morgen een rode, jeukende plek. Gebeurt er niks, dan ben je er dus niet allergisch voor. Bij het inwendig gebruik van tinctuur eerst een tot twee druppels innemen en enkele uren wachten.

Propolis werkt bloedverdunnend en kent hierdoor interacties met reguliere bloedverdunnende en antistollingsmedicijnen en natuurlijke middelen die bloedverdunnend werken. Het is daarom belangrijk dat bij langdurig en hoog gedoseerd gebruik van propolis de stollingswaarden in het bloed vaker gecontroleerd worden en zo nodig de dosering van medicijnen of natuurlijke middelen wordt aangepast.
Voor een operatie of een grote tandheelkundige ingreep dient vanwege deze bloedverdunnende werking hoog gedoseerd gebruik van propolis vermeden worden.

bij twijfel raadpleeg altijd een Arts

  • Propolistinctuur is een voedingssupplement.
  • Droog en koel bewaren. (niet in de koelkast of in de zon)
  • Goed schudden voor gebruik.
  • Bewaar dit voedingssupplement buiten het bereik en zicht van kinderen.
  • Niet gebruiken bij een allergie voor één van de ingrediënten.
  • De aanbevolen dosering niet overschrijden.
  • Een voedingssupplement mag niet als vervanging van een gevarieerde, evenwichtige voeding en van een gezonde levensstijl gebruikt worden.
  • Let op. Propolis kan vlekken in de kleding.