Hoe wordt honing gemaakt?

Honing wordt gemaakt door de honingbij. Deze harde werkers bezoeken bloemen om er nectar uit te halen om dit vervolgens om te zetten naar honing. Voor het maken van één potje honing bezoeken tienduizenden bijen tot wel 1,3 miljoen bloemen. Het verzamelen van nectar is dus zeer arbeidsintensief. Dit kan niet worden nagebootst of geautomatiseerd. Alle (echte) honing die je ziet komt dus van de bij.

Honing komt van de bij.

Dat honing gemaakt wordt door bijen is bij iedereen wel bekend. Maar weinig mensen weten waar bijen de honing van maken of hoe ze dit doen. En dat is jammer want dit is nu precies wat dit natuurproduct zo bijzonder maakt.

Nectar halen

Wanneer de bloemen in bloei staan vliegen de bijen van zonsopgang tot zonsondergang op- en af om zoveel mogelijk nectar te verzamelen. Nectar is een kleverige vloeistof dat zich in de bloemkelk bevindt. Het bevat suikers, mineralen en sporenelementen. De werksters zuigt de nectar uit de bloemen en slaat dit op in haar honingmaag om het vervolgens terug naar de bijenkorf te brengen. De werkster bezoekt hiervoor per dag tot wel 3.000 bloemen. Bijen vliegen in een straal van ongeveer 5 kilometer rondom de bijenkorf. Honing is hierdoor een echt lokaal streekproduct.

Nectar omzetten in honing

In de bijenkorf wordt de nectar overgedragen aan de jongeren bijen in de bijenkorf. De jonge bijen voegen speeksel aan de nectar toe welke enzymen en goede bacteriën bevat. De enzymen zetten de complexe suikers in de nectar om tot eenvoudige suikers als glucose en fructose en hebben een antibacteriële werking waardoor de honing langer houdbaar blijft. Vervolgens wordt de honing in honingraten opgeslagen. De bijen drogen de honing door met hun vleugels te wapperen en sluiten vervolgens de raten vervolgens af met een laagje was. Hierdoor blijft de honing goed bewaard voor latere consumptie. Bijen maken honing als voedselvoorraad voor de winter. 

De imker verzamelt de honing

Aan aan de hoeveelheid afgedichte raten kan de imker zien of er veel honing is opgeslagen. Wanneer de honingraten vol zitten worden deze door de imker uit de kast gehaald en geopend. En in een centrifuge (slinger) geplaatst hier wordt de honing uit de raten geslingerd. De honing wordt opgevangen en gefilterd om resten was eruit te halen. Vervolgens wordt de honing opgeslagen in potjes