Propolis weerstand tegen omikron het kan best helpen (s) | Imkerij het Honingatelier heeft voldoende propolis op voorraad van de imker te bestellen via de webshop boven de 50 euro geen verzendkosten | Zelhem ook te vinden onder www.bijen-shop.nl

**Vanaf 31 Januari 2023 zijn wij aan het relaxen, bestellingen worden pas na 21 februari 2023 verwerkt**

Drijfvoeren, bijvoeren, noodvoedering?

Zacht winterweer,

hoger voedselverbruik

Wisselende weersomstandigheden hebben tegengesteld effect op het voergebruik. Blijkbaar isoleert een compacte wintertros zeer goed. Uit onderzoek blijkt dat tijdens zacht winterweer het voerverbruik juist hoger wordt.

Drijfvoeren? Niet doen!
Onder drijfvoeren verstaan we het dagelijks verstrekken van kleine hoeveelheden vloeibaar voedsel of andere voederpreparaten, waardoor moeren gestimuleerd worden om meer eitjes te leggen. Dit is een volstrekt tegennatuurlijke ontwikkeling. De voedsterbijen hebben zowel stuifmeel als nectar nodig om hun voedersapklieren te activeren. In de natuur gaan deze twee soorten voedsel over het algemeen hand in hand, echter bij drijfvoeren niet. De extra vergroting van het broednest leidt dan tot minder goed doorvoede jonge bijen, die korter leven. Weg voordeel!

Ieder volk heeft zijn eigen genetisch vastgelegde optimum, uiteraard speelt voldoende nestruimte en de aanwezige flora een belangrijke rol. Drijfvoeren leidt wellicht tot een sneller bereiken van het optimum, echter duurzaam voordeel wordt hier niet mee bereikt, eerder het tegenover gestelde.

Bijvoeren? In geval van schaarste
Bijvoeren zou beperkt moeten blijven tot schaarste perioden in het voorjaar en in de zomer. Vooral de overgang van voorjaar naar zomer wordt in Nederland gekenmerkt door voedseltekorten voor onze bijen. Hetzelfde geldt voor de zomer na de zomeroogst in de tweede helft van juli.

Noodvoedering? Verhongeren voorkomen
Bij een goede inwintering hoeft het verhongeren van volken niet voor te komen.  Toch komen ieder jaar te veel volken in maart nog om van de honger. Het is aan de imker om dit voor te zijn.

De basis wordt gelegd bij het inwinteren van sterke, gezonde volken. Deze komen in de regel ook sterk de winter uit. Volken die zwak de winter uitkomen, begonnen eerder met broeden , gebruikten meer wintervoer en kunnen in februari/maart bij invallende kou los komen te zitten van hun voedselvoorraad. Ze zullen namelijk hun broed niet verlaten. Het volk is meestal te klein om de verder afgelegen voorraden te kunnen bereiken en komen met het broed om van de honger.

Check dus tijdens de uitwintering regelmatig je volken op gewicht. Open een opvallend lichte kast en controleer op de aanwezigheid van gesloten voer. Met 2 kg voer kunnen ze in maart nog wel 2 weken vooruit. Zit dat er niet meer in, hang dan 1 of het liefst 2 volle ramen wintervoer uit een andere kast, die nog ruim in de voorraad zit, over. Hang de ramen aan weerszijden tegen het broednest aan. Deze manier van noodvoedering heeft de voorkeur boven andere methoden. Een andere optie is het boven of onder verstrekken van een geopend pak suikerdeeg (Apifonda) of een pak Api-invert (opgeloste, sterk geconcentreerde, vloeibare invertsuiker in een plastic verpakking). Leg dat wel direct in de omgeving van de bijen. Zitten ze in de onderste bak, leg het pak Apifonda er dan onder. Zitten ze bovenin, leg het pak Api-invert of Apifonda dan met de opening naar onderen, er bovenop. Api-invert slechts voorzien van 5 kleine speldenprik openingetjes.  

Past de dekplaat of dekplank niet meer, leg dan een (te) groot vel dik plastic over de broedkamer heen (voorkomt opstijgen van warmte) en zet er een lege honingkamer omheen. Daarna weer afsluiten met dekplaat en geïsoleerd dak.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.