Mede

WAT IS MEDE?

Mede is een alcoholische drank gemaakt van 2 basis ingrediënten: honing en water. Aan de mix van honig en water wordt daarna gist toegevoegd om het fermentatieproces in gang te zetten. Aan de mix van honing, water en gist, wordt ook vaak fruit toegevoegd om fruit mede te maken. Fruit mede word ook wel Melomel genoemd.
Waar wijn alleen uit druiven en water mag bestaan kun je aan mede van alles toevoegen. Zo heb je tientallen verschillende smaken mede en misschien wel meer.
Ook heb je bij mede net als bij wijn een verschil tussen droog en zoet. Over het algemeen is mede wel zoeter en zachter dan wijn.

 

MEDE, DE OUDSTE DRANK VAN DE WERELD.

 

Verhalen over mede en haar oorsprong zijn er in overvloed tevens wordt hierover veel gespeculeerd.

Dit komt waarschijnlijk omdat niemand het ware verhaal van mede kent.

Eén ding dat we wel weten is dat mede al langer bestaat dan de geschiedenis beschrijft.

 

DE LEGENDE VAN MEDE
Ons favoriete verhaal is waarschijnlijk nog waargebeurd ook: heel lang geleden, vóór de uitvinding van het schrift en de eerste steden, stuitte een gelukkig mens op de inhoud van een bijenkorf.

De bijenkorf was blootgesteld aan de regen en de honing erin was vergist. Mede werd al snel bekend als 'de nectar van de goden', vanwege de zogenaamde goddelijke wijsheid die deze drank bracht.

Koning Tut was een tevreden klant, net als Eric de Rode en koningin Elizabeth de Eerste.

Genuttigd door paupers, prinsen en piraten was mede het favoriete drankje van de wereld.

HET VERLOOP VAN DE MEDE

Mede, ook bekend als honingwijn, bestaat al millennia lang. Mede-makers,  hebben het grootste deel van hun tijd besteed aan het verbeteren en perfectioneren van hun ambacht. Mede heeft een enorme geschiedenis in vele landen en beschavingen omdat de honingbij kan worden gevonden in China, Afrika, Europa en Noord-Amerika. Omdat honing lange tijd een universele suikerbron was, was mede bijna overal te vinden.

 

Er is suiker voor nodig om alcohol te maken, deze kan afkomstig zijn van druiven, suikerriet, korrelsuiker of honing.

Honing was, tot voor kort, wereldwijd de dominante suikerbron. Verschillende gebeurtenissen maakten een einde aan de universele bijenteelt in Europa wat uiteindelijk leidde tot tekort aan mede. Overigens lijkt dit precies te zijn gebeurd rond de tijd dat Noord-Amerika werd gekoloniseerd. Uiteindelijk maakten druiven en suikerriet mede schaars en de wereld vergat mede grotendeels, althans voor een tijdje.

 

Ondanks de schaarste van mede, heeft de erfenis van deze bijzondere drank in de westerse beschaving zijn sporen achtergelaten. Het grondwoord voor medicijn was metheglin (mede met kruiden). Hippocrates gebruikte gefermenteerde honing als kuren of medicijnen. Onze westerse traditie van het houden van een huwelijksreis (honeymoon) komt van de middeleeuwse Europese traditie om jonggehuwden een maand lang aan mede te geven. Men geloofde dat honingwijn elixer de kansen zou vergroten op mannelijk nageslacht.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.