Bijengif

Sommige mensen vinden bijen eng.

Omdat de steek pijn doet. Wanneer je door een bij wordt gestoken, injecteert de bij een kleine hoeveelheid bijengif in je lichaam.

Het is echter niet bij  vele bekend dat het gif van  honingbijen grote geneeskrachtige eigenschappen heeft.

Het gebruik van bijengif in de geneeskunde kent een lange traditie.

In Nederland is er helaas weinig over bekend, maar uit archeologische vondsten is gebleken dat onze verre voorouders bijengif gebruikten om (chronische) pijn te behandelen.

Momenteel heeft wetenschappelijk onderzoek naar de componenten van bijengif steeds meer toepassingen bevestigd.

Het winnen van Bijengif.

Bijengif wordt verkregen door bijen te dwingen over koperdraad te lopen.

Bijen krijgen een vervelende elektrische schok en laat het gif dan lopen.

Onder de koperen draden  zich een opvangbak, zodat het bijengif daar terechtkomt.

Het bijengif wordt vervolgens gedroogd en tot poeder vermalen.

Dit poeder kan verder worden verwerkt tot medische en cosmetische producten.

Het extraheren van bijengif wordt ook wel bijenmelken genoemd. Bijen sterven niet tijdens het melken.

Bijen kunnen ook binnen twee weken weer bijengif produceren (ervan uitgaande dat de bijen voldoende honing, stuifmeel en bijenbrood hebben om te eten). Er is zelfs aangetoond dat bijenvolken waar het gif wordt gewonnen, meer honing produceren.

Wanneer een bij een persoon steekt, sterft de bij. Dit houdt verband met het feit dat het stekende orgaan van de bij dehuid doorboort en dodelijke verwondingen veroorzaakt.

Werkzame stoffen

Melittine 40-60%

Fosfolipase 10-12%

Adalopine 1%

 

Bovendien bevat bijengif kleine hoeveelheden histamine en hyaluronidase.

Functies Verbetert de viscositeit van het bloed (bloeddikte) en bevordert de bloedcirculatie.

Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen omdat het de productie van cortisol bevordert. Het heeft een analgetisch effect omdat het de productie van prostaglandine onderdrukt. het celmetabolisme verbeteren, Het heeft antitumorale effecten, antivirale medicijnen, antibacterieel. voorbereiding Er zijn verschillende mogelijkheden/preparaten voor het gebruik van bijengif. Natuurlijke steek (kan gecombineerd worden met acupunctuurpunten), Microprik (kan ook gecombineerd worden met acupunctuurpunten), bijengifzalf of -crème, Bijengif opgelost in honing verwerkt tot tabletten en capsules, injectie van bijengifoplossing, Homeopathische middelen. sollicitatie Behandeling met bijengif (meestal een bijensteek, maar kan ook worden gedaan door injectie van bijengifoplossing) kan eektherapie vaak nog betere resultaten oplevert.

 

Toepassingen

Een therapie met bijengif (meestal door bijensteken, maar kan eventueel ook uitgevoerd worden door het injecteren van bijengifoplossingen) kan het voortschreidingsproces van ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose), MS (Multiple Sclerose) en Parkinson afremmen. Klinische studies tonen echter aan dat bijengif niet altijd bij degeneratieve ziektes even werkzaam is, maar in zeker 50 procent van de gevallen is therapie met bijengif wel zeer succesvol. Bijensteektherapie is ook succesvol gebleken bij allerlei soorten pijn, bijvoorbeeld gewrichtspijnen of lage rugpijn. Daarnaast is bijensteektherapie geschikt voor de behandeling van fibromen,  spataderen en littekens. Uit ervaring is echter gebleken dat bijensteektherapie beter aan slaat wanneer ook andere bijenproducten worden gebruikt.

Ook honingmassage is een goede begeleider, want de combinatie van honingmassage en bijensteektherapie levert doorgaans nog betere resultaten op!

Let op: 

Bijengif mag niet gebruikt worden bij een acute ontsteking die gepaard gaat met roodheid, zwelling en warmte. Ook kan bijengif natuurlijk niet gebruikt worden bij een allergie voor bijengif.

 

 

De werking en bijwerking van bijengif

Bijengif geeft energie, beïnvloedt de zenuwfuncties en werkt positief op spieren, pezen en gewrichten. Het effect op de zenuwen wordt veroorzaakt door de stimulering van hormoonproductie door de bijnierschors. De werkzaamheid kan worden vergeleken met die van voedingsmiddelen met werkzame stoffen, zoals koffie. Een teveel ervan kan leiden tot slapeloosheid, hartkloppingen, te veel of te weinig urineren. Bijengif is niet aan te raden bij suikerziekte en nieraandoeningen.

In Europa is het innemen van het gif van bijen voor therapeutisch gebruik bekend sinds het midden van de 19e eeuw. Het werd toen vooral gebruikt in de homeopathie. Bijengif komt echter al veel langer voor in de volksgeneeskunde in de vorm van bijenaftreksels en verpoederde bijenangels. In de jaren zestig van de vorige eeuw zijn er voor het eerst bijengif tabletten geproduceerd, maar deze zijn nooit in de handel gebracht.

Samenstelling

De bestanddelen zijn mellitine (40-60%), fosfolipase A (10-12%), apamine (2-3%), MCD-peptide (2%), histamine (1%) en vele andere stoffen zoals pamine, secapine, hyaluroidase, zure fosfomonoesterase, lysofosfolipase en α-glucosidase. Voor het verwerken van het gif in voedingssupplementen en verzorgingsproducten wordt het vloeibare gif gedroogd en gezuiverd. 

Allergie

Allergie voor het gif in capsule of crème is zeer zeldzaam, en voor zover wij weten, niet beschreven. Bij het injecteren van het gif van de bij door middel van een bijensteek is er echter wel een reële kans op een allergische reactie. Deze wordt in hoofdzaak veroorzaakt door de kliervloeistof waarin het gif is opgelost en niet door de werkzame bestanddelen.

 

 

Bijengif creme

Bijengif creme maakt spieren en gewrichten soepel. Tweemaal daags insmeren volstaat.

Aanbevolen literatuur

M. Simics, de auteur van Bee Venom: Exploring the healing Power is in de tegenwoordige apitherapie die de laatste decennia steeds meer beoefend wordt, één van de belangrijkste onderzoekers op het gebied van bijengif.

  • Raadpleeg steeds een arts indien u specifieke klachten heeft! of overleg met de arts of bijengif voor u kan helpen.

    Vindt hier onze bijengif producten Terug naar het overzicht

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Vivian
een maand geleden

Goedemiddag,

Even een vraagje. Ik heb nu een jaartje een fibroom op mijn been. De huisarts heeft hier naar gekeken. Het was een goedaardig plekje, maar zou nooit meer weggaan. Ik vind het bultje onsierlijk. Ik kan hem laten wegsnijden, maar dan krijg je er een litteken voor terug. Is bijengifzalf misschien een oplossing hiervoor? Ik hoor graag van u, alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Vivian