Bijenkroeg

DE IDEALE BIJENKROEG

Bijen zijn best kieskeurig wat betreft waterhalen. Ze hebben geen watervoorraad in de bijenkast, dus met name in het voorjaar zijn er bijen die hele dagen bezig zijn met water halen. Bijen hebben schoon water nodig. Ze lopen vaak het risico dat ze in vogelbadjes verdrinken of worden opgegeten door vogels, vissen, kikkers en andere dieren wanneer ze bij meren gaan drinken.  De ideale bijenkroeg voldoet aan de juiste locatie en temperatuur.   

SMERIG WATER

Je zou denken dat bijen opzoek gaan naar schoon water. Het tegendeel is waar. Hoe smeriger het water, hoe meer bijen je zal zien. Bijen halen uit water mineralen.

ZELF AAN DE SLAG

Dat het belangrijk is dat bijen, vlinders en andere insecten veilig kunnen drinken, blijkt. Veel insecten verdrinken. Maar jij kunt ze eenvoudig een handje helpen!

Plaats een diep bord met regenwater in je tuin en vul het bord met kiezelstenen of kurk. Bijen geven de voorkeur aan regenwater omdat het wat zuurder is dan kraanwater. Dankzij de kiezelstenen of kurk kunnen ze veilig bij het water komen. Ververs het water wel regelmatig.

Als je een vijver hebt of deze wilt gaan maken, kan je er waterplanten met brede bladeren inzetten. Turf langs de zijkanten dat vochtig blijft is helemaal ideaal!