Bijenwasdoeken

Met deze Bijenwasdoek kan je voedsel en ingrediënten veilig en duurzaam bewaren.

Bijenwasdoek is het betere alternatief voor plastic verpakkingsmateriaal!

Duurzaam verpakken! Ideaal voor het bewaren van kaas of brood en het afdekken van schalen en ook de groenten die je niet helemaal op maakt in een kooksessie hou je beter vers en knapperig met deze doeken. Niet geschikt voor het bewaren van vlees (in verband met bacteriën).

Al met al zeer verantwoord

Bijenwasdoeken zijn gemaakt van biologische katoen met bijenwas van duurzaam gehouden bijen.

Daarnaast heeft bijenwas heeft een uitermate natuurlijke antiseptische werking en daarmee blijven de verpakte etenswaren langer goed maar worden toch niet helemaal luchtdicht afgesloten dus de etenswaren gaan niet broeien en zweten.

Hoe werkt het?

Door middel van de warmte van je handen vormt de bijenwasdoek zich om het te verpakken product en zorgt daardoor dat het afgesloten wordt, net als dat met plastic folie het geval is. Evenzeer heel eenvoudig te reinigen door afspoelen onder KOUD water met eventueel wat afwasmiddel als dat nodig is, maar gebruik echter geen warm water, want daar gaat de bijenwas op reageren. Nadat je hem hebt afgespoeld even ophangen om te drogen en de Bijenwasdoek is klaar voor het volgende gebruik! Mits zo behandeld als hierboven beschreven gaan ze ongeveer een jaar mee.

Is het nou echt zo goed?

Ten eerste: Ja, ik heb de afgelopen maanden de proef op de som genomen in mijn eigen keuken. En ja, ik ben er blij mee! Voordat ik deze doekjes gebruikte wilde ik nog wel eens naar plastic folie grijpen om groente in te pakken. Voor schalen gebruik ik siliconen deksels.  Maar als de schaal of kom een wat meer oneffen randje heeft dan werkt dat minder goed doch deze bijenwasdoeken zijn dan een uitkomst. Daarnaast werkt dit beter voor die aangesneden komkommer of kool omdat je hem goed om de groente heen kunt vouwen. Je maakt de doek een beetje warm door hem tussen je handen te houden. De was (en de doek dus) worden dan immers soepel en je kan het om elke gewenste vorm heen vouwen zodat het optimaal afsluit. De doeken ruiken heerlijk naar bijenwas terwijl ze deze lucht niet af geven aan je ingrediënten.

Ten tweede: ze zijn erg handig voor picknick of snack onderweg want je broodje gaat niet ‘zweten’ en de bijenwasdoek houdt de boel goed bij elkaar.

Waarom nou juist deze bijenwasdoek?

Door dat onze bijen uit eigen imkerij van tijd tot tijd op schone raat moet worden geplaats, smelten we de oude raat om en krijgen we er een prachtig product voor terug. Het is zo duurzaam als het maar kan, ook de katoenen doek is verantwoord. Anders dan andere merken is deze gemaakt van biologische katoen want de reguliere katoenteelt is geheel niet duurzaam te noemen. Er wordt namelijk veel gebruik gemaakt van pesticiden en enorme hoeveelheden water en daarom is biologische katoen het betere alternatief. En als je toch duurzaam bezig bent dan kun je het beter maar helemaal doen, toch? Dus deze doeken zullen dus wellicht wat duurder zijn dan andere, maar dat heeft dus een reden. 

Er zijn drie maten op voorraad, als ze even op zijn komen ze snel weer binnen!

Medium van 25 x 27,5  cm past over de meeste schaaltjes en kommetjes.

Large  van 33 x 35 cm is voor de grotere schalen, en ja zodoende ook die aangesneden kool.

Extra Large van 58 x 43 cm is voor zeer grote schalen. of om je hele brood in te bewaren.

Wordt gemaakt in Velswijk, Nederland, door een gepassioneerde duurzame Imker.

maat S 18x20

maat M 25x28

maat L 35x35

Extra lage: 58 x 43