Het Fascinerende Fenomeen van Bijenzwermen: Een Natuurlijk Spektakel in Je Tuin

Je komt je tuin in en plotseling zie je een tros bijen aan een struik hangen. Of je schrikt van een groep bijen onder een tafel of trampoline. Misschien zit je rustig in je tuin en wordt de lucht plotseling gevuld met zwaar gezoem, vergezeld van een wolk van insecten die zich verzamelt op een boom of struik. Een bijenzwerm is gearriveerd, op zoek naar een nieuwe nestplaats en klaar om even uit te rusten. Het is een imponerend schouwspel, maar is er reden tot bezorgdheid, of mag je je gelukkig prijzen dit fenomeen mee te maken?

Een Bijenzwerm: Een Nieuw Bijenvolk

Een bijenzwerm is feitelijk een nieuw bijenvolk. Grote en kleine zwermen, bestaande uit een koningin, duizenden werkbijen en enkele darren, verlaten de bijenkast of korf. Zwermen kunnen op allerlei plekken neerstrijken, hoog en laag, en kunnen ook weer verder trekken op zoek naar geschikte woongelegenheid.

Is Een Zwerm Gevaarlijk?

Over het algemeen zijn zwermen zeer zachtaardig en vormen ze geen gevaar voor mens en dier. De bijen zijn druk bezig met het starten van iets nieuws, en praktisch gezien is er niets aan de hand. Voor vertrek hebben alle bijen hun honingmaag gevuld, waardoor steken lastig is. Ze zijn er vooral op gericht om bij elkaar te blijven, omdat één bijtje in zijn eentje weinig kan bereiken.

Waarom Zwermen Bijen?

Honingbijvolken planten zich voort met zowel korte als lange termijn strategieën. In het voorjaar wordt alle energie ingezet om meer individuen te kweken. Tussen maart en mei groeit het aantal bijen om verder te kunnen groeien en de wintervoorraad op te bouwen. Daarna volgt de lange termijn strategie, waarbij nieuwe staten worden gesticht. De drang om de soort in stand te houden is sterk aanwezig. Van mei tot eind juli is het zwermtijd, waarbij de oude koningin met een deel van het volk een nieuwe nestplaats zoekt.

Waar Gaan Ze Naartoe?

Speurbijen gaan dagen van tevoren op zoek naar een nieuwe nestplaats. Favoriet is de holle boom, maar vaak is die niet beschikbaar. Als er geen geschikte plek wordt gevonden, vliegt de zwerm naar een plek enkele kilometers verderop. De richting wordt aangegeven door speurbijen die een plek hebben gevonden met behulp van de bijendans.

De Rol van de Imker

De imker vangt de zwerm op in een zwermkorf en observeert hoe de bijen met geopende geurklier aan het einde van het achterlijf de rondvliegende bijen het seintje geven: 'hier moet je naar toe'. Het achterlijf gaat dan omhoog. Binnen een half uur zit alles in de korf of kast.

Afsluitende Wijsheid

In de wereld van bijen geldt: "Gaan de paardenbloemen pluizen, dan zal het bijenvolk gaan verhuizen." Bijenzwermen zijn niet alleen een natuurlijk spektakel, maar ook een cruciaal onderdeel van het voortbestaan van bijenvolken. Dus, als je het geluk hebt een zwerm in je tuin te zien, geniet dan van dit bijzondere schouwspel en bewonder de natuurlijke schoonheid van deze kleine bestuivers.

 

Een volk vertrekt uit een korf